Zogezeept natuurlijke zeep

Wat betekent 'natuurlijke zeep' bij Zogezeept?

Zogezeept staat voor natuurlijke zeep op ambachtelijke wijze gemaakt, maar wat is dat 'natuurlijk' nu eigenlijk precies?

Chemisch

Sommige mensen denken dat alles wat chemisch is niet natuurlijk kan zijn.

Zogezeept natuurlijke zeep cadeau

Best lastig om dan zeep te maken, want zodra er twee stoffen een verbinding aangaan is er een chemische samenstelling. Denk maar aan vroeger, bij de chemieles: zelfs iets simpels als water is H2O. 

Chemievrije zeep is dus per definitie onmogelijk. Er groeit nergens een zeepplantje of zeepboom (oh if only... :D)

Synthetisch

Vaak worden synthetisch en chemisch door elkaar gehaald. Daar ben ik wel in mee: Zogezeept houdt de zeep natuurlijk door er geen synthetische geur- en kleurstoffen in te stoppen. Synthetisch betekent dat er in een laboratorium een product wordt ontwikkeld. Zeep met aardbeiengeur: daar gaat al een synthetisch belletje rinkelen. 

Als er minstens 10% natuurlijke ingrediënten worden gebruikt, dan mag een product zich al natuurlijk noemen las ik ooit eens. Dat is een open uitnodiging om eens lekker te gaan greenwashen, wat dan ook veel gebeurt. Daar sta je dan met je goede bedoelingen en integriteit…

Bij Zogezeept is het enige dat een bewerkte grondstof is de loog. Maar zonder loog kan je geen zeep maken (zie bij ‘weetjes en info’), dus dat is een concessie die ik graag maak :)

Natuurlijk altijd beter?

Natuurlijk staat niet noodzakelijk synoniem voor beter of veiliger. Er is weinig natuurlijker dan een plant, paddenstoel of besje, maar er zijn van alledrie voldoende dodelijke voorbeelden te vinden.

Het is -zoals met zoveel zaken in het leven- een kwestie van de juiste balans en weten wat je doet. En gelukkig maakt Zogezeept zeep met veel kennis terzake :D 

Wat bedoelt Zogezeept dan met 'natuurlijk'?

Bij Zogezeept gebruiken we ingrediënten zo onbewerkt en puur mogelijk, zonder in te boeten aan veiligheid

Zoals al eerder gezegd: zeep groeit niet aan een boom, enige bewerking is dus nodig om van ruwe ingrediënten tot een stuk zeep te komen.

Zogezeept zoveggie wortelsap zeep

Maar de bewerking van onze ingrediënten beperken we wel graag tot een minimum. Er zit geen synthetische geurstof in onze zeep. Synthetische parfumolie is een no-go. Als de zeep geparfumeerd wordt, dan is dat met zuivere essentiële oliën, recht uit de natuur gedestilleerd in een flesje. Valt er geen etherische olie van te maken? Dan komt het niet in Zogezeept. 

Er wordt gekleurd met natuurlijke middelen: klei, honing, wortelsap, botanische infusies,... Dat vraagt veel studie en geëxperimenteer als ik nieuwe zepen formuleer, maar dat is juist een van de leukste dingen aan het zeep maken :D  

Ik ben heel benieuwd: wat zijn jouw opvattingen over ‘natuurlijk’? Wat betekent dat woord voor jou? 

(fotocredits: https://www.ell-limits.com)

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.